Send mig en mail


Book tid
i min kalender


Anbefal siden
til en ven

Få inspiration til
hvordan du får
mere ud af marketingkronerne

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, sender jeg dig 7 gratis marketingtips med det samme.
Du kan forvente at høre fra mig, når jeg har noget på hjerte, der kan hjælpe din forretning fremad.

Skab stærke kunderelationer med 1 til 1 markedsføring

Print Friendly, PDF & Email

Aldrig har relationen til kunden fået så meget taletid i marketingafdelingen, som den gør i dag. Og det er ikke uden grund. For de virksomheder, som behandler deres kunder som forskellige individer, følger deres kunders skiftende behov og tilpasser deres kommunikation til den enkelte, vil vinde på bekostning af dem, som ikke gør det. Ikke mere massekommunikation. Fremtiden tilhører 1 til 1 kommunikationen.

 

Markedsføring befinder sig i en bevægelse fra monolog til dialog, hvor kunden er i centrum og hvor den personlige kommunikation står stærkt. Massekommunikation som vi kender den, handler om at forsøge at købe opmærksomhed fra en kunde, som ikke forventer, eller ikke gider, at høre fra dig, fordi kunden ikke selv har opsøgt dig. 1 til 1 kommunikation derimod er at tilbyde relevante informationer til en kunde, som ønsker at høre fra dig. Det er ligesom den lokale købmandsbutik i gamle dage, hvor købmanden vidste, at fru Hansen altid kom fredag kl. 11 og handlede mælk. Derfor havde han altid mælk parat til hende. Det er kundeindsigt. Kan du se forskellen? Er man ikke opmærksom på kundens krav og ønsker om relevant indhold, men blot ufortrødent smider irrelevante budskaber i hovedet af kunden, kan man være næsten sikker på, at det er så godt som spildte marketingkroner. For de aggressive salgsangreb får mange kunder til at flygte. Derimod giver personlige budskaber, som er tilpasset kundens behov og forventninger, lyst til mere. For mange virksomheder kan det måske virke som en utopisk verden, at det skulle kunne lade sig gøre at personliggøre sin kommunikation på et niveau, hvor virksomheden kommunikerer specifikt til den enkelte kunde. Men vi er allerede godt på vej. Og faktum er, at det virker. For ægte 1 til 1 kommunikation gør at kunden får lyst til at engagere sig, og ikke mindst, købe dit produkt. 1 til 1 kommunikationen er med til at skabe en relation til kunden og viser, at du interesserer dig for din kunde. Og med relationen følger tillid og lysten til mere. En effektiv kampagne er derfor ikke en stor kampagne med et ensartet budskab. Det handler tværtimod om at segmentere kampagnen, differentiere indhold og målrette budskabet til den enkelte kunde. For hver kunde er et unikt individ og tilpasser du din markedsføring til den enkelte kunde, er der langt større sandsynlighed for, at du rammer rigtigt i første forsøg.

 

Teknologi giver indsigt

Det som massekommunikationen mangler, er relevans. For når kunden f.eks. modtager det samme nyhedsbrev som 30.000 andre kunder, så er chancen for, at der er noget i det nyhedsbrev, som er relevant for lige præcis den kunde, ikke særlig stor. Og så ryger nyhedsbrevet lige lukt i slettede beskeder sammen med alle de andre for kunden ligegyldige nyhedsbreve. Så for at nå sin kunde på en måde, som stimulerer til handling, så må kampagnen være yderst relevant for den enkelte. Men for at vide hvad der er relevant for den enkelte, kræver det en høj grad af indsigt i, og viden om, sin kunde. Der skal indsamles, systematiseres, bearbejdes og formidles data og viden om kunden. Her baner teknologien helt nye veje på området. Aldrig har det været lettere at have en direkte dialog med sin kunde og at tilegne sig oplysninger om kunden som gør, at du kan tale direkte til den enkelte kunde, på kundens præmisser og opfylde kundens ønsker. Ikke nok med at sociale medier som Facebook gør det lettere for virksomheder at være i direkte dialog med deres brugere. I dag findes der endda systemer, som kan automatisere hele processen. Viden om kunden kan hentes via tracking af kundens gang på f.eks. din webshop eller i butikken og kundedate kan indsamles på forskellige måder. Man kan enten arbejde med avancerede CRM programmer, via gratis systemer som Google analytics, eller med en mere simpel løsning i Outlook. Vigtigst er det, at det hele er sat i system og koblet op på en handlingsplan. Den letteste måde at få indsigt i, hvem din kunde er, er hvis kunden selv ”fortæller” det til dig. Det er netop tilfældet med fx. CoopPlus programmet, som er et fordelsprogram for medlemmer af Coop. Programmet er digitalt og hver kunde har sin egen personlige Netprofil. Det betyder, at kunderne afgiver oplysninger når de handler, som virksomheden kan anvende direkte, til at få indsigt i kundernes adfærd og købsmønstre. Her har man bl.a. fundet frem til, at dem som køber lime også er dem som køber mest fiskesovs og svinekød. På den måde får Coop en helt unik indsigt i deres kunder, som kan bruges direkte til at skabe 1 til 1 kommunikation. Tilbud og nyheder kan altså målrettes helt ned på et personligt niveau, fordi man ligger inde med en unik viden om den enkelte kunde. Det giver muligheden for at give kunden lige præcis det unikke tilbud, som vedkommende ikke vidste, han havde brug for. På den måde får kunden kun de oplysninger og tilbud, som passer til netop ham og ikke alle mulige tilbud, som ingen relevans har.

 

Nyhedsbrevet, den glade budbringer  

Nyhedsbrevet er en perfekt platform til 1 til 1 kommunikation. Nyhedsbrevet sendes direkte til kunderne, hvilket betyder, at det er den perfekte indgang til at skabe attention, og ikke mindst action. Alligevel er nyhedsbrevene ikke en velkommen ven hos de fleste forbrugere, til trods for, at de på et eller andet tidspunkt har sagt ja tak til at modtage det. Og så er vi tilbage ved hele omdrejningspunktet i den personlige kommunikation, nemlig relevansen. For alt for sjældent indeholder nyhedsbrevet noget som den enkelte rent faktisk kan bruge til noget. Det betyder, at du kan få stort udbytte af at personliggøre dit nyhedsbrev. Et eksempel på en virksomhed som arbejder med at tilpasse nyhedsbreve til den enkelte kunde er British Airways. Når en kunde har  bestilt en rejse, sendes der efterfølgende automatisk en mail, som indeholder forskellige oplysninger om destinationen, leje af bil, fly osv. Alt sammen tilpasset ud fra kundens gang på websitet. På den måde bliver nyhedsbrevet en ekstra service for kunden, som får leveret relevante oplysninger om sin rejse. Det kan også være, at virksomheden, når der er gået en vis rum tid, sender et nyt nyhedsbrev, med informationer og tilbud som er inspireret af den sidste rejse kunden bestilte. På den måde kan man altså skabe beskeder som er 100 pct. tilpasset den enkelte kunde og som tager højde for dennes reelle behov. Kommunikationen bliver på den måde en service, frem for et direkte salgsfremstød. Når man på modtagerens egen opfordring og tilladelse kommunikerer, fordi modtageren stoler på, at det som kommunikeres er relevant, vil der opstå en høj grad af loyalitet og ikke mindst rentabilitet som resultat heraf. For kunderne vil langt hellere lægge deres penge hos dem de stoler på, der hvor de føler, at de bliver taget seriøst, end der hvor kunden blot føler sig som en i mængden.

 Af Louise Antoinette Bønløkke & Marie Høybye

 

Hvis du vil kommunikere mere direkte og personligt med dine kunder så kontakt Marie Høybye på marie@lejenmarketingchef.com

 

 

 

Tilbage til forsiden.

Comments are closed.
Anbefal til en ven